Fasträntebevis en intressant sparform

Har du en bra avkastning och utdelningar i nuvarande låga ränteläge? Söker du en attraktiv sparprodukt som ger en fast, jämn och bra avkastning till en låg risk? Läs mer i detta inlägg om den nya intressanta placeringsformen fasträntebevis för dig som vill diversifiera din portfölj!

I det extremt låga ränteläge som råder kan det vara svårt att hitta en placering som ger en hög, fast avkastning. Den riskfyllda aktiemarknaden och den låga avkastningen på sparkonto har skapat en efterfrågan på en placering som har lägre risk än aktier, bättre potential än kontoplaceringar och som kan ge en regelbunden avkastning i form av ränteutbetalningar.

Fasträntebevis – en ny sparform
För några år sedan lanserade Nordea som första bank i världen produkten Räntebevis. För att möta den stora efterfrågan på räntebärande placeringar som ger en fast och hög ränta har Nordea breddat sitt utbud av placeringar. Nyligen lanserades produkten Fasträntebevis som kan ses som ett alternativ till en företagsobligationsfond.

Lägre risk än aktier och högre avkastning än konto
Fasträntebevis är en placering som är utgiven av Nordea och som handlas på börsen och är vanligtvis kopplat till kreditrisken i ett underliggande bolag och i Nordea. Ett fasträntebevis har en hög, fast ränta (från drygt 1 procent upp till 6,5 procent) som betalas ut kvartalsvis och som är olika stor beroende på vilket bolag fasträntebeviset är kopplat till. Fasträntebevis handlas i poster om 10 000:- kr (kan köpas hos Avanza, Nordnet och Nordea) och kan läggas in i ISK och kapitalförsäkring (även tjänstepension).

Skillnaden mellan fasträntebevis och företagsobligation
Fasträntebevis kan liknas vid en företagsobligationsfond med den skillnaden att med ett fasträntebevis kan spararen själv välja vilka bolag som ska ingå i portföljen. Placeraren kan då också själv bestämma risken i portföljen. Fasträntebevis är heller inte belastade med några fondavgifter, vilket gör det till en förhållandevis billig sparform.

Skillnaden mellan fasträntebevis och räntebevis
Fasträntebevis fungerar på samma sätt som ett räntebevis, med en skillnad; fasträntebeviset ger en fast årlig ränta, det vill säga, du vet vilken utbetalning du får, medan en del av räntan på ett räntebevis är rörlig.

Risk
Alla sparformer har en risk, så även denna. Det är viktigt att du som investerare sätter dig in i vad kreditrisk och marknadsrisk innebär. Risken i ett fasträntebevis är att att ett bolag inte klarar av att leva upp till sina finansiella åtaganden, till exempel att företaget går i konkurs. Ju högre kreditrisk ett bolag har, desto högre ränta måste bolaget betala för att finansiera sig. Därmed får spararna högre potentiell avkastning när kreditrisken ökar. Det finns även en marknadsrisk som innebär att placeringens marknadsvärde kan minska om marknadsräntan går upp. Det kan vara en god idé att köpa flera olika fasträntebevis (och kanske även blanda upp med räntebevis), så att du sprider risken och inte lägger alla ägg i samma korg.

Olika typer av fasträntebevis
Nordea erbjuder många olika fasträntebevis (och räntebevis), så du kan själv välja vilken risk och avkastning du vill ha på ditt sparande. De senaste tillskotten på marknaden är två nya fasträntebevis på high yield index i Europa och USA. Att de är kopplade till ett index innebär att riskspridningen blir bättre.

Mer information
För mer information, se

Kommentarer? Synpunkter? Har du testat fasträntebevis eller räntebevis?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.