Användning av betalkort på utlandsresan

Vad kostar det att ta ut pengar? Och varför? Detta inlägg är en del i en serie om pengar på resan. Vi börjar med bankkorten. Fördelar, nackdelar och tips. Läs om praktiska betalningstips inför resan utomlands!

Inom kort ska jag och familjen resa till Paris för en veckas semestervistelse. Inför den resan har jag funderat igenom, läst på och förberett mig inom några områden. I detta inlägg berörs ämnet betalkort.

Betalning på resa
Den vanligaste metoden att betala på resa är kort. Kortbetalning har både för- och nackdelar. Att betala med kort är vanligtvis enkelt och säkert, men det har även vissa risker. Det finns en risk att kortet tillfälligt inte går att använda för att betalningssystemet inte fungerar eller att det är andra tekniska problem. Det är därför klokt att ha mer en ett kort med sig. Skulle du förlora kortet eller kortinformation och råka ut för obehöriga transaktioner, ska du kontakta din kortutgivare och spärra kortet så fort du upptäckt det. Har du förlorat pengar genom att någon gjort ett obehörigt uttag på kortet, kan det vara möjligt att få tillbaka dem från kortutgivaren.

6 tips vid betalning med kort
Tänk på följande praktiska tips när du använder bank-, betal- eller kreditkort på utlandsresan.

1. Välj alltid inhemsk valuta vid uttag i bankomat
Det blir allt vanligare att bankomater i andra länder frågar dig i vilken valuta du vill göra ditt uttag, svenska kronor eller den lokala valutan. Välj alltid den lokala valutan! Väljer du svenska kronor får du nämligen en urusel växlingskurs på de pengar du får ut. Det gäller även när du betalar med kortet i butiker. Påslaget, som kallas ”dynamic currency conversion”, är brukligt i främst Storbritannien och Spanien, med det förekommer även i andra länder som exempelvis Thailand.

2. Se upp för bankomater med egen avgift
Se upp för bankomater som tar ut en egen avgift för uttagen. Dessa bankomater upplyser dig om att uttaget kommer att kosta en viss summa, därefter får du välja om du vill fortsätta eller avbryta. Om du fortsätter kommer uttaget att beläggas med två avgifter: dels den vanliga som din bank i Sverige tar ut, dels en extra avgift till företaget som äger bankomaten. Det handlar ofta om bankomater som inte ägs av banker, men i exempelvis Thailand har även vissa banker börjat ta ut egna avgifter för bankomatuttag.

3. Ha alltid flera kort
Grundtipset är att du alltid ska ha minst två kort med dig på resan.  Det kan vara bra att ha två kort med sig när man reser varav ett är ett VISA kort och det andra ett Mastercard. På så vis kan du försöka med det andra systemet ifall det första inte fungerar. Blir du av med ett har du det andra kvar. Ha inte för mycket pengar på varje kort. Ett annat tips är att fylla på pengar från ett tredje konto under resans gång.

4. Spärra med en gång
Blir du av med ett kort ska du spärra det med en gång. Glöm inte att packa med telefonnumret som gäller när du ska spärra ditt kort.

5. Undvik skimming
Att undvika skimming är svårt. En bra sätt att skydda sig är att aldrig lämna kortet utan tillsyn. Lämna inte in kortet i en bar, kräv att få tillbaka kortet direkt efter betalning. Se upp för uttagsautomater som inte ser bekanta ut, som kanske har annorlunda färg, eller som har någon del som sitter löst eller snett (skimmrarna sitter oftast fast med dubbelhäftande tejp). Se också upp för kameror som filmar dig när du slår in koden. Kontrollera dina kontoutdrag så att du snabbt upptäcker främmande uttag. Om något är misstänkt ska du kontakta din bank direkt. Eftersom alla äkta kort har ett vattenmärke som identifikation avslöjar bankerna oftast skimmingen och ersätter kunden. Sker betalningen i chipläsare är korten i princip omöjliga att kapa.

6. Jämför kort
Det kan löna sig att jämföra kort. Hur hög är årsavgiften? Vad kostar uttagen utomlands? Hur hög är valutaväxlingsavgiften som tillkommer vid varje uttag och köp i annan valuta än svenska kronor. Enklaste sättet att jämföra de idag  på marknaden befintlliga korten är att gå till Konsumenternas jämförelsetjänst.  Jämförelsen hjälper dig att välja kort efter dina behov. För de kort som har reseförsäkring jämför vi också de viktigaste villkoren i försäkringen.


Alternativ till kortbetalning
Det finns ytterligare två alternativa metoder att betala på resa, kontant eller resecheckar. Alla har för- och nackdelar. Oavsett vad du väljer för betalningsmetod så är det bra att ha flera alternativ att välja mellan, om någon betalningsmetod inte fungerar. 
  • Att betala med kontanter är enkelt men riskfyllt. Du kan till exempel tappa eller bli bestulen på pengarna. Förlust av kontanter kan täckas av din hem- eller reseförsäkring, men ersättningsbeloppen är mycket begränsade. Kontrollera det innan du åkerReser du utomlands får du betala för att växla till den lokala valutan.
  • Förbetalda resecheckar, kan även kallas värdecheckar eller ”voucher”, var vanligare förr. Nackdelarna är att det kostar pengar att köpa dem och att det numera är många affärer, restauranger och hotell som inte tar emot dem. En fördel är att de går att ersätta ifall du skulle förlora dem.  Du bör kontrollera med värdecheckens utställare om vad som händer ifall du skulle förlora den. Det förekommer att du kan betala med förskottsbetalda värdecheckar, så kallade vouchers, på vissa hotell och restauranger, men det är ovanligt. 
Synpunkter? Kommentarer?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.